regel 10    
                       
        Een lager geplaatste gaat altijd naar een hogere toe. Een hogere gaat nooit naar een lagere, tenzij om hem te bestraffen.    
                       
   

In een natuurlijke roedel.

In een roedel (met alleen honden) komt een rang lagere altijd naar een rang hogere toe d.m.v. actieve onderwerping. Dit houd in dat de rang lagere een lage houding heeft (hoofd en staart laag, oren naar achteren, en iets door de poten gezakt). Alleen als er een correctie gegeven moet worden (als er bijvoorbeeld een regel word verbroken) gaat een rang hogere naar een lagere toe. Hij doet dit dan in een hoge, dominante, houding. De rang lagere heeft dan ook een lage houding maar in dit geval noemen we dit een passieve onderwerping (witte vlag idee). Doet de hond dit niet dan volgt er een harde correctie door de rang hogere.

Bij mensen.

Bij mensen hebben we hier ook voorbeelden van. Een ondergeschikte gaat op het werk bijvoorbeeld naar een hogergeplaatste toe om een dag vrij te vragen. Ook hier zien we dan het plaatje dat een rang lagere naar een rang hogere toe komt. Als je iets gedaan hebt dan gebeurt het soms dat de baas diegene een uitbrander wil geven. In dit geval heeft de baas ook een hoge zekere houding.

Hoe passen we deze regel toe met een hond in ons gezin.

Laat je hond altijd naar jou toekomen. Ook kun je achtervolgingsspelletjes spelen door met een speeltje weg te rennen waarbij de hond jou moet volgen. Als de hond op heterdaad bij iets betrapt word, hij heeft bijvoorbeeld de afval bak omgetrokken en zit hier enthousiast in te wroeten dan mag je naar je hond toe om hem te bestraffen. Neem dan wel een hoge houding aan en ga niet al bukkend naar je hond toe. Als de hond in elkaar duikt of vlucht heeft hij de boodschap begrepen en is er geen reden om hem dan ook nog eens fysiek aan te pakken. Dit is sowieso zelden nodig. Alleen als de hond geen lage houding aanneemt mag je hem beetpakken en hem wegbonjouren. Hou dit wel kort. Zodra hij een onderdanige houding aanneemt is het klaar en negeer je de hond verder. Een ander iets is als je thuiskomt en je hond wil je begroeten. Ook al springt hij tegen je op, negeer hem of druk hem rustig terug met een commando zit/laag en begroet hem pas (niet te uitbundig) als hij gekalmeerd is. Ondanks dat de hond wel naar je toe is gekomen mag hij zich niet op dergelijke manier opdringen. Dit laatste is overigens een beleefdheidsregel uit onze wereld. Wat de hond probeerd is om je bij je mond/onder de kin te likken, En moet springen omdat jij simpel weg veel groter bent. In de hondenwereld is dit normale taal. Houd dus in je achterhoofd dat het een hond erg vreemd over komt als hij wordt weggestuurd bij een begroetingsritueel. In de hond zijn ogen is dit feitelijk straffen. Wordt dus ook niet boos als de hond springt, maar leg hem rustig uit dat hij moet gaan zitten/ kalmeren, door hem rustig naaar beneden te drukken. Om een vergelijking te geven in menselijke taal. Als jij bij een onbekende van een ander land met een andere cultuur de hand uit steekt om te begroeten en de ander weigert je hand, dan voel je je op zijn minst niet geaccepteerd. Pas als jij begrijpt dat dit niet de cultuur is van diegene voel je je geaccepteerd.

Wat je nooit mag doen!

Ga nooit naar de hond toe en zeker niet als hij op zijn eigen plek ligt te slapen. Dit is zijn veilige plek en hier hoort hij niet gestoord te worden. Daarbij komt nog dat als je dus naar je hond toe gaat je jezelf verlaagd tot onder zijn niveau. Dit kan resulteren in dat de hond van zich af kan bijten. Dit is wel de meest bekende oorzaak dat honden kinderen bijten. Breng dus ook de kids hiervan goed op de hoogte, ook die staan boven de hond.

 
                       
                   
            regel 11