In een natuurlijke roedel. In een roedel (met alleen honden) zien we dat een hogere in rang soms privileges uitdeelt aan een lagere in rang. Zo zien we bijvoorbeeld vaak dat een alfa privileges geeft aan zijn alfa teefje. Zij mag soms bij hem liggen of samen met hem eten. In principe is zelfs het krijgen van pups een privilege. Bij mensen. Bij mensen zien we eigenlijk hetzelfde. Een hogere deelt privileges uit aan een lagere. Als je denkt aan een bedrijf. De baas kan bijvoorbeeld iemand de privilege geven om eerder vrij te nemen. En thuis geven wij onze kinderen privileges door ze bijvoorbeeld zakgeld te geven en ze te zeggen dat ze zelf mogen weten wat ze met dat geld mogen kopen. Zowel bij mensen als bij honden kan een ieder privileges uitdelen aan een voor hem of haar lagere in rang. Het zal echter nooit voorkomen dat een hogere een privilege aan een lager geeft die hij/ zij zelf niet heeft. Hoe passen we deze regel toe met een hond in ons gezin.
Als in onze mens/hond roedel de voorgaande regels duidelijk worden gehandhaafd en er een duidelijk verschil in rangen is, kun je je hond privileges geven. Dit kan in de vorm van de eerder genoemde regels minder streng toe te passen. Bedenk maar zo dat een hond privileges mag krijgen als hij zich in het gezin goed naar alle wensen gedraagt. Als hij zich misdraagt of terug valt in zijn oude gewoontes (in geval van probleem gedrag) dan kun je deze privileges van de hond afnemen en de regels dus weer aanscherpen. Dit is tevens de reden dus dat al deze regels gelden voor honden die ze nog moeten leren. Zoals in het begin stukje vermeld, zijn dit pups en jonge honden, nieuwe (herplaats) honden en honden die probleemgedrag vertonen. Onthoud ook goed dat er alleen privileges uitgedeelt mogen worden als de hond de vorige 11 regels kan handhaven. Als een hond slechts 1 of 2 regels handhaaft mogen deze dus nog niet versoepelt worden. Wat je nooit mag doen!
Geef dus nooit privileges aan een hond die nog niet ver genoeg onder de andere leden van de roedel staat. Gebeurt dit wel, dan zal je hond hier snel misbruik van maken en problemen veroorzaken of terug naar af gaan.
Verder is het aan jezelf en je eigen hart om te beoordelen waar je genoegen mee neemt. Dit hangt natuurlijk ook van de (thuis)situatie af. Dit houd dus voor iedereen verschillend in hoe hij of zij beoordeeld of de hond de regels goed genoeg opvolgt. Met andere woorden, je maakt zelf uit wanneer je hond probleem gedrag vertoont. Het is immers een probleem voor jou en niet voor de hond. Wat een ander als een probleem ziet, hoeft voor jou helemaal geen probleem te zijn en visa versa. En voor de hond is het al helemaal geen probleem anders zou hij het ongewenste gedrag sowieso al niet laten zien. bedenk ook goed dat het probleem gedrag eigenlijk probleem communicatie is. Volg dus vooral je eigen hart met deze regels. De grootste reden dat ik ze hier heb neergezet is als een leidraad in het vroeg herkennen van problemen en een sleutel voor het oplossen ervan. |