In een natuurlijke roedel. In een roedel (met alleen honden) zie je altijd dat een hoogste rang als eerste een nauwe doorgang neemt. Dit kun je bijvoorbeeld goed zien bij een roedel jachthonden die voor de jacht uit hun hok worden gelaten. De hoogste in rang gaat als eerste het hok uit gevolgd door de rest. Honden lopen bij ons bij het uitlaten vaak voorop. Ook dit kan worden gedaan om de rang te bevestigen en mede daarom trainen wij onze honden op het netjes volgen. Met volgen of apél lopen bevestigen wij onze rang op onze beurt. Bij mensen. Ook bij mensen zien we dit gedrag. Een lagere rang houd de deur open voor een hoge rang en maakt daarbij vaak zelfs nog een arm gebaar om aan te geven dat ze voor de rang lagere uit kunnen. Als ik bij mensen op bezoek ga dan laat ik altijd de bewoners de weg leiden. Dit doe ik uit respect en daarmee toon ik dus eigenlijk aan dat ik lager in rang sta. Hoe passen we deze regel toe met een hond in ons gezin.
Zet de deur op een kier, wil de hond hier door dan doe je de deur dicht. Wel voorzichtig want de neus moet er natuurlijk niet tussen komen. Herhaal dit net zo lang tot de hond geen aanstalten meer maakt om door de opening te willen. Op dat moment kun jij als eerste door de deuropening waarop je de hond laat volgen.
Een nauwe doorgang is een ruim begrip. Het is niet alleen een deur of poortje maar kan ook een brandgang of zelfs een bospaadje zijn. In de laatste gevallen kun je het hiervoor genoemde niet toepassen. Lijn de hond in dit geval aan, aan een 4 tot 5 meter lange lijn/touw. Loop in een zeker houding richting nauwe doorgang. Wil de hond je nu voorgaan dan draai je je onmiddellijk om en loop je van de doorgang weg (achteruit lopen kan ook). Negeer hierbij de hond volledig. Volgt de hond niet direct dan zal hij een ruk van de lijn krijgen doordat je allebei een andere richting op loopt. Heb je een grote of zware hond zet je dan een beetje schrap. Gebruik hierbij nooit een slipketting!! maar gebruik een halsband of tuig die niet zal breken. Herhaal dit net zo lang totdat de hond niet meer het initiatief neemt om voorop te gaan. Let wel dit kan soms aardig wat tijd kosten. Raak niet gefrustreerd en ga niet roppen en trekken aan de hond. Houd je bewegingen in een hoog tempo zodat jullie beide in beweging blijven. Als de hond stug vol blijft houden en het lukt niet in de tijd die je er voor had uitgetrokken neem dan een andere route naar het geen je heen wil. Kan het echt niet anders laat dan iemand anders de hond met een tweede lijn achter je aan lopen. Wat je nooit mag doen! Handel nooit fysiek naar de hond toe. Niet roppen en trekken aan de hond. Leiderschap afdwingen werkt niet bij een hond en brengt alleen maar frustratie met zich mee. De hond zou hier op kunnen reageren door in armen, handen of de riem te gaan bijten. Mocht je gefrustreerd raken maak dan een eind aan de trainingssessie zonder de hond te laten merken dat je gefrustreerd bent en ga een andere keer verder.
Laat een hond tijdens het uitlaten of wandelen nooit aan de lijn trekken. Mocht de lijn strak komen te staan doe dan het zelfde als bij de nauwe doorgang (voor en achteruit lopen tot de hond met een slappe lijn loopt) of sta consequent stil en blijf wachten tot de hond bij je komt of de druk van de lijn haalt. Smokkel hierbij nooit door nog een laatste stapje vooruit te zetten. |